Catering

Catering Jest 47 produktów.

Pokazuje 25 - 36 z 47 elementów
Pokazuje 25 - 36 z 47 elementów

Mycie i dezynfekcja rąk w restauracjach i firmach cateringowych

Prawidłowa higiena rąk w branży gastronomicznej może zapobiec przenoszeniu drobnoustrojów chorobotwórczych. Pracownicy, którzy nie przestrzegają dobrej praktyki higienicznej narażają swoich współpracowników i klientów na zakażenie krzyżowe. Dlaczego mycie rąk, nawet w dzisiejszych c...

Mycie i dezynfekcja rąk w restauracjach i firmach cateringowych

Prawidłowa higiena rąk w branży gastronomicznej może zapobiec przenoszeniu drobnoustrojów chorobotwórczych. Pracownicy, którzy nie przestrzegają dobrej praktyki higienicznej narażają swoich współpracowników i klientów na zakażenie krzyżowe. Dlaczego mycie rąk, nawet w dzisiejszych czasach stanowi problem, zwłaszcza dla pracowników? Przyczyną może być ciągły brak czasu, intensywna praca, a także brak odpowiedniego wyposażenia w łazience w środki higieniczne. Niemniej ważne jest także przeszkolenie pracowników w zakresie higieny rąk oraz utrwalenie tej wiedzy poprzez powieszenie w widocznym miejscu instrukcji mycia rąk. Te wszystkie elementy z czasem pomogą wyrobić pracownikom prawidłowych nawyków higienicznych. 

Środki higieniczne stosowane w gastronomii  

Podstawowymi środkami do zachowania higieny rąk w restauracji i firmach cateringowych są mydła w płynie i w pianie, mydła antybakteryjne oraz środki do dezynfekcji rąk. Dodatkowo rekomendujemy dedykowane dozowniki do środków myjących i dezynfekcyjnych. Dozowniki z wymiennym wkładem zapobiegają zanieczyszczeniu produktu dzięki hermetycznemu opakowaniu. Specjalnie zaprojektowany mechanizm sprawia, że mydło czy środek dezynfekujący zostaje zużyty do końca a dodatkowo nie rozlewa się i nie brudzi innych sprzętów w łazience. Umieszczone w widocznym miejscu pomaga w wyrabianiu prawidłowych nawyków higienicznych. 

Ważne jest, aby stosować się do instrukcji prawidłowej higieny rąk, zwłaszcza w takich branżach jak gastronomia, gdzie pracownicy restauracji i firm cateringowych mają kontakt z żywnością. 

 Każdorazowo powinno się umyć ręce:

  • po przyjściu do pracy
  • po skorzystaniu z toalety 
  • po kichnięciu i kaszlu
  • po kontakcie z surowym mięsem lub rybami
  • po obieraniu i krojeniu warzyw i owoców 
  • po wykonaniu czynności porządkowych, takich jak zbieranie i wyrzucanie śmieci, czy mycie urządzeń kuchennych
  • po zdjęciu rękawic ochronnych

Ochrona skóry pracowników

Pracodawca powinien zapewnić swoim pracownikom dostęp do podstawowych środków higienicznych, takich jak mydła czy płyny do dezynfekcji. Oprócz przestrzegania higieny, w branży gastronomicznej warto także zadbać o ręce pracowników, aby uchronić ich przed zawodowymi chorobami skóry dłoni. Osoby pracujące w restauracji czy cateringu są narażone na częsty kontakt z czynnikami powodującymi min. nadmierne wysuszenie, takimi jak lekkie i ciężkie zabrudzenia, woda, czy nawet mróz, jeżeli stoisko gastronomiczne rozłożone jest na zewnątrz w miesiącach zimowych. Kremy ochronne BHP firmy Deb - STOKO stosowane przed pracą pomogą ochronić ręce przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych. 



Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa dostawa! Wysyłka
0,00 zł Podatek
0,00 zł Suma

Ceny zawierają podatek

Sprawdź

Follow us on Facebook