OxyBAC® FOAM Wash - higiena rąk w gastronomii
Prawidłowa higiena rąk zapobiega przenoszeniu chorób i zmniejsza ryzyko zakażeń krzyżowych. Poprzez zwykłe podanie dłoni mogą zostać przeniesione wirusy i chorobotwórcze, a ryzyko zakażeń zwiększa się w przypadku miejsc, takich jak lokale gastronomiczne, restauracje i firmy cateringowe. Jeżeli pracownik, który przygotowuje jedzenie nie będzie przestrzegał prawidłowej higieny rąk, może narazić na choroby bardzo dużą liczbę osób. Dlatego tak ważne jest wyposażenie lokalu gastronomicznego w odpowiednie środki higieniczne oraz szkolenie swoich pracowników.
Środki higieniczne
Do podstawowych środków higienicznych w gastronomii zaliczamy mydła w pianie lub płynie, najlepiej antybakteryjne, środki dezynfekujące do rąk oraz ręczniki papierowe. Dlaczego tradycyjne mydło w kostce nie powinno być już używane? Wilgotna kostka mydła jest środowiskiem, gdzie gromadzą się ogromne ilości bakterii i mogą być one przenoszone między pracownikami, a następnie do żywności. Najlepszym rozwiązaniem dla lokali gastronomicznych są mydła w płynie, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, które po zużyciu się wymienia. Mydła dolewane do pojemników mogą zostać zanieczyszczone w trakcie uzupełniania pojemnika i stać się źródłem wielu bakterii.
Aby pomóc swoim pracownikom w wyrabianiu prawidłowych nawyków higienicznych nie wystarczy powiesić instrukcję mycia rąk. Ważne są odpowiednie szkolenia i przede wszystkim - wyposażenie obiektu. Higieniczne dozowniki do mydeł i środków do dezynfekcji, umieszczone w widocznym miejscu z pewnością ułatwią pracownikom korzystanie z nich.
Kiedy należy myć ręce pracując w lokalu gastronomicznym?
-
Po skorzystaniu z toalety.
-
Po każdym kichnięciu.
-
Zaraz po dotknięciu oczu lub włosów.
-
Po kontakcie ze śmieciami i z pieniędzmi.
-
Po obieraniu warzyw i owoców.
-
Po kontakcie z surowym mięsem i rybami
-
Po myciu i dezynfekcji urządzeń kuchennych.
Technika mycia rąk
Aby prawidłowo umyć ręce ważna jest zarówno sposób ich mycia, jak i środki, których używamy.
Pierwszym krokiem jest dokładnie zwilżenie rąk, najlepiej w ciepłej wodzie. Następnie dozujemy środek myjący, najlepiej w postaci mydła w pianie lub płynie. Dokładnie rozprowadzamy mydło na dłoniach, pocierając je o siebie. Należy pamiętać o umyciu przestrzeni między palcami, umyciu kciuków, nadgarstków, a także środka dłoni. Cała czynność powinna trwać ok 20-30 sekund. Po spłukaniu mydła z dłoni pod bieżącą wodą należy dokładnie je osuszyć ręcznikiem papierowym.
W przypadku miejsc, gdzie zachowanie higieny ma szczególne znaczenie, istotna jest także dokładna dezynfekcja dłoni środkami do tego przeznaczonymi.
OxyBAC® FOAM Wash
Produktem rekomendowanym przez nas do stosowania w gastronomii jest mydło antybakteryjne w pianie OxyBAC® FOAM Wash. Jest to produkt bezzapachowy, nie zawierający barwników, hipoalergiczny. Jego stosowanie nie powoduje podrażnień skóry, a po umyciu rąk pozostawia odświeżone i nawilżone dłonie.
Pianka OxyBAC® posiada certyfikat HACCP, który oznacza, że produkt może być stosowany w sektorze przetwórstwa żywności i przemysłu spożywczego. Badania wykazały, że nie ma żadnego wpływu na smak i zapach przygotowywanych potraw i nie wpływa negatywnie na jakość i bezpieczeństwo żywności.
OxyBAC® FOAM Wash dodatkowo posiada działanie bakterio-, drożdżo - i wirusobójcze. Produkt jest bezpieczny dla środowiska - po użyciu rozpada się na tlen i wodę, dzięki czemu nie powstają po nim żadne toksyczne pozostałości.
Pianka OxyBAC® jest sprzedawana zarówno w niewielkim opakowaniu 47 ml, który z pewnością przyda się podczas spacerów, wyjazdów, czy np. plenerowych akcji promocyjnych w gastronomii. Natomiast duże opakowanie produktu, dedykowane do dozowników to idealne rozwiązanie do miejsc stacjonarnych. Podczas produkcji, zarówno wkład jak i pompka zostają poddane zgrzewaniu ultradźwiękowym, który zapobiega zanieczyszczeniu produktów z zewnątrz, gwarantując hermetyczną czystość.
Wszystkie recenzje