Choroba brudnych rąk

Choroba brudnych rąk

Choroby brudnych rąk to grupa schorzeń, którymi możemy się zarazić drogą pokarmową. Jeżeli na naszych dłoniach, czy spożywanych produktach znajdują się chorobotwórcze  patogeny, które zostaną przeniesione do ust, możemy zachorować. Najbardziej narażone na choroby są małe dzieci, które wkładają przedmioty do buzi, lecz także młodzież i dorośli, którzy nie przestrzegają prawidłowej higieny rąk. Jak się uchronić przed tego typu chorobami? Najprostszym sposobem jest dokładne mycie dłoni, a także warzyw i owoców. 

Objawy choroby brudnych rąk 

Pierwsze objawy chorób przypominają przeziębienie lub grypę żołądkową, często towarzyszy im bóle brzucha, gorączka, wymioty i biegunka. Objawy nie powinny być lekceważone i każdorazowo, szczególnie  w przypadku małych dzieci powinno skonsultować się z lekarzem. Choroby, które zaliczamy do grupy chorób brudnych rąk, to min;

  • zakażenie rotawirusami
  • salmonella
  • tasiemczyca
  • wirusowe zapalenie wątroby typu E 
  • bakteryjne zapalenie jamy ustnej 

Profilaktyka 

Higiena rąk 

Mycie rąk to podstawowa profilaktyka przeciwko chorobom brudnych rąk. Należy pamiętać o dokładnym myciu dłoni  po każdej wizycie w toalecie, przed przygotowywaniem posiłków, a także po każdym powrocie do domu, czy zabawie ze zwierzęciem. Obowiązkiem dorosłych jest uczenie dzieci prawidłowych nawyków higienicznych i pilnowanie, aby myły ręce przed każdym posiłkiem. 

Przyjmuje się, że mycie rąk powinno trwać od 20 do 30 sekund. Po dokładny namydleniu należy pocierać dłonie o siebie, nie zapominając o dokładnym umyciu wierzchu dłoni, przestrzeni między palcami, a także nadgarstków. Po spłukaniu mydła bieżącą wodą należy wytrzeć je do sucha za pomocą ręcznika papierowego. 

Mydła antybakteryjne lub środki do dezynfekcji rąk to także dobre rozwiązanie. Środki antybakteryjne w pianie marki Deb - STOKO na bazie alkoholu nie wymagają użycia wody, dlatego też mogą być stosowane także poza domem, np. podczas wyjazdów. czy spacerów.

Mycie warzyw i owoców 

Przed spożyciem świeżych warzyw i owoców należy je dokładnie umyć, aby usunąć zarówno pozostałości nawozów jak i ewentualne bakterie pozostawione przez osoby, które sortowały warzywa. 

Wzmożona higiena podczas choroby

W czasie infekcji, szczególnie, gdy kaszlemy i mamy katar należy pamiętać o dokładnej i częstej higienie rąk, aby nie narażać swoich bliskich na zarażenie wirusami. 

Ostrożność podczas podróży 

Będąc za granicą, szczególnie w ciepłych krajach należy pić tylko butelkowaną wodę oraz dokładnie myć owoce, które kupujemy w sklepie czy na straganie. Zwracajmy też uwagę na warunki, w których są przygotowane i podawane nasze posiłki. Jeżeli mamy wątpliwości co do przestrzegania procedur higienicznych, warto zgłosić ten fakt obsłudze hotelu czy restauracji. 

Wszystkie recenzje

Zostaw komentarz

Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa dostawa! Wysyłka
0,00 zł Podatek
0,00 zł Suma

Ceny zawierają podatek

Sprawdź

Follow us on Facebook